Kimike plastike

18 qershor, 2012

A duhet të Ban qese plastike Gjithsej?

Brief: Ne të gjithë e dimë plastike çanta janë të këqija për mjedisin. Ata pjellë e peisazhit dhe përbëjnë një kërcënim për kafshë të egra. Por ne duhet të ndalojë qese plastike krejt? Në një sondazh të kryer kohët e fundit nga Komisioni Evropian, shumica e njerëzve favorizuar një ndalim të drejtpërdrejtë në qese plastike, BBC raportoi. Por a janë opsione të tjera më të eko-miqësore?

Ne të gjithë e dimë qese plastike janë të këqija për mjedisin. Ata pjellë e peisazhit dhe përbëjnë një kërcënim për kafshë të egra.

Qese plastike fshi grumbulluar si "supë plastike" në Oqeanin Paqësor, që mbulon më shumë se 15.000.000 km katrore, sipas BBC.

Sipas Komisionit, çdo vit 800.000 ton të ashtuquajturat vetme përdorim të qeseve plastike janë përdorur në Bashkimin Evropian.

Qytetari mesatar i BE-së përdorur 191 prej tyre në vitin 2010, Komisioni thotë se, dhe vetëm 6 për qind ishin të riciklohen. Më shumë se 4 miliardë qese janë hedhur larg çdo vit.

Nëse blerësit të ndaluar përdorimin e qeseve plastike, ata duhet të fillojë duke përdorur lloje të tjera të qeseve, por nuk ka zgjidhje e përkryer.

Forta, çanta rëndë, nëse bërë prej pëlhure ose në letër, mund të ketë një ndikim të madh mjedisor sesa standarde çanta plastike.

Çfarëdo lloji i qese është përdorur, çelësi për reduktimin e ndikimit është për ripërdorimin atë si shumë herë të jetë e mundur.

Një tjetër mënyrë për të reduktuar ndikimin është që të përdorin qese plastike që janë biodegradable.

Këto çanta do riparimit biologjik në mjedisin natyror, por ata vijnë në lloje të ndryshme. Ata e bërë nga misri do të riparimit biologjik në një mjedis të deponisë, por duke bërë kështu ato prodhojnë metan, një i fuqishëm me gaz ngrohjes globale.

Një tjetër lloj i qese është OXO-biodegradable, e cila do të riparimit biologjik, nëse e ekspozuar ndaj ajrit apo të ujit, por jo në deponi dhe koston për t'i bërë ato është shumë më e lartë.

Qese letre kanë qenë qese tradicionale pazar në SHBA, por ndërsa këto riparimit biologjik në deponi, Agjencia e Mjedisit në Mbretërinë e Bashkuar studim thotë se ata kanë një gjurmë më të lartë të karbonit se qeseve plastike standarde zgarë.

Ajo gjithashtu thotë se provat në dispozicion tregojnë qese letre nuk janë të ripërdoren në përgjithësi, qoftë si oxhaku-a bin qëllim për të cilin ata nuk janë të përshtatshme, apo për qëllime të tjera.

Pse janë qese letre ende popullor në SHBA? Presion nga industria e drurit tul të fuqishme në vend është një arsye e rëndësishme.

Fillimisht postuar: Kimike plastike

No Comments »

Nuk ka ende komente.

RSS për komentet për këtë post. URL ndjekëse

Lini një koment

Powered by WordPress